Inhoudsopgave
< Alle onderwerpen
Print

Is Chronische pijn voor altijd?

Heb je te maken met pijn die al langer dan drie maanden je dagelijkse leven beïnvloedt? Dan spreken we van chronische, of zoals ik het liever noem, langdurige pijn. Chronisch gaat over het verleden en is dus geen voorspelling over de toekomst.
De mogelijkheid bestaat dat langdurige pijn verdwijnt of aanzienlijk minder wordt, hoewel dit van persoon tot persoon verschilt.

Belangrijk is om te beseffen dat langdurige pijn vaak voortkomt uit een samenspel van verschillende factoren. Dit kunnen fysieke elementen zijn zoals een afname in kracht of uithoudingsvermogen, of een niet-optimale lichaamshouding. Maar ook psychologische aspecten spelen een rol, denk aan angstgevoelens, het risico op over- of onderbelasting, en jouw eigen percepties en ervaringen met betrekking tot pijn.

Heel vaak gaat er een onbewust voordeel gepaard met chronische pijn. De pijn is een super effectieve vorm van afleiding voor een emotie die onbewust onderdrukt is of een trauma dat niet mag doorleefd worden van het onderbewuste.

Door het ervaren van de emoties die gepaard gaan met de onderdrukte emotie of het trauma of door andere lichaamsgerichte therapieën kan de onderdrukte emotie verdwijnen, of het traume en daarmee ook de reden voor de pijn waardoor de pijn ook verdwijnt.

Dit is onder andere uitgebreid onderzocht door Dokter Sarno.

Category
Tags
>