rmas-protocol

RMAS protocol

Ons lichaam functioneert als geheel

Als een spier samentrekt, dan zijn dat precies kleine haakjes die in elkaar haken en naar elkaar toetrekken. Een spier die ontspant, laat die haaktjes weer los.

Als we de spieren nu gaan overbelasten, dan kan het gebeuren dat er in een stukje van de spier die haakjes niet meer loskomen. Er ontwikkelt zich een lokale verstoring in de spier, een triggerpoint.

Triggerpoints komen en gaan en zijn een compleet normale reactie van het lichaam. Pas als triggerpoints een langere tijd aanwezig blijven, past het lichaam zich aan.

Neem het voorbeeld van een elleboog. We hebben altijd geleerd dat elleboog plooien betekent dat de biceps saementrekken en de triceps ontspannen. Als je die strekt, gebeurt het omgekeerde. Triceps trekt samen en biceps ontspant.

Alleen gaan de spieren van de onderarm ook over de elleboog en gaan biceps en triceps ook over de schouder.

We krijgen dus een keten van spieren, pezen, gewrichten en ligamenten.

Als er in zo'n keten een spier triggerpoints ontwikkeld heeft en die blijven een tijdje aanhouden dan past het lichaam zich aan.

  • Het triggerpoint zelf is al een aanpassing natuurlijk
  • Het gewricht boven en/of onder de betrokken spier gaat een kleiner bewegingsbereik krijgen.
  • Het lichaam gaat geen botten breken. Heel vaak zien we dat een andere spier in de keten wat lengte geeft, wat verzwakt.

Dan kunnen we elk van deze problemen appart proberen op te lossen:

  • Triggerpoint losmaken. Hiervoor zijn er talloze technieken waaronder massage, dry needling of de Pijn Reset Massage. Het probleem hiermee is dat het gewricht zijn normale bewegingsbereik niet heeft teruggekregen én de andere spieren in de keten zijn niet terug sterker of actiever. Dit is dus een deeltje van e oplossing. 
  • Het gewricht terug door zijn normale bewegingsbereik laten bewegen. Dit is typisch iets wat je ziet met een rug bij een chiropractor. Krak-krak en de rug voelt terug soepel en goed aan. Alleen, als er langs de ene kant nog triggerpoints zitten en langs de andere kant er nog ruimte gelaten wordt, is het kwestie van tijd voor die rug terug "scheef" getrokken is. en zo lig je een paar weken later terug op die tafel. Ook weer een belangrijk deeltje van de oplossing.
  • Spieren versterken! Heel goed plan. Alleen moet de verzwakte, verlengde spier werken me teen gewricht dat niet helemaal wil bewegen én trekken aan iets dat al niet uit elkaar wil. Dat is een verloren positie om vanuit te beginnen.

Daarnaast moeten we ook nog rekening houden met het feit dat we zo verschillende ketens in ons lichaam hebben. Er zijn er 12 om precies te zijn.

Deze ketens werken ook op elkaar in. Neem de moderne mens. De voorkant van het lichaam is bij elkaar gekrompen van al dat zitten, scherm-staren, autorijden, ... . Als gevolg daarvan is de acherkant "uitgerokken".

We moeten dus niet alleen het evenwicht binnen één keten herstellen maar ook het evenwicht tussen de verschillende ketens.

Net daarmee helpt het RMAS-protocol.

Release

In deze eerste stap worden triggerpoints losgemaakt. Vaak volstaan Self Myofascial Release technieken met behulp van balletjes, foam-rollers of andere attributen.

De bedoeling van deze stap is om de triggerpoints los te maken om zo ruimte te creëren voor de volgende stappen.

Mobilize

Deze stap is gericht op de gewrichten. Op een zachte manier, door eigen beweging vertellenw e het lichaam: "hey, hier zit iets en dat mag bewegen ook". Deze stap mag geen pijn meer doen. Een "pop" of een "krak" die geen pijn doet kan geen kwaad. Dat is gewoon een gasbel in het gewrichtsvocht die openbarst.

Activate

De twee vorige stappen hebben de ruimte gecreëerd om de verzwakte, verlengde spier te gaan trainen. Vaak is het nodig om deze eerst even wakker te schudden, te activeren. Dit zijn eenvoudige oefeningen, lage belasting, lage herhalingen die enkel en alleen als nut hebben ons lichaa mterug bewust te maken van deze spieren.

Strengthen

De laatste stap, deze verzwakte of uitgerokken spieren die nu geactiveerd zijn ook effectief versterken. Belangrijk in deze stap is om te leren voelen wanneer je spieren moe zijn en je overstapt op je compensatiepatronen. Dat is het moment om te stoppen zodat je niet je compensatiepatronen ook nog eens traint.

Hoe je dat nu in de praktijk toepast is afhankelijk van jouw lichaam.
Wil je hiervoor meer begeleiding? Kijk dan even bij de workshops of Personal Training.

Category
Tags
>