Een rugzak vol met emoties

Wat doet dat met een mens.

En vooral, hoe maak je die rugzak leeg?

Gratis Masterclass
Dinsdag 12/3/2024 20:00
Online via Zoom of gratis replay

Een rugzak vol emoties

"Ik ben helemaal niet zo sterk"

Jan, ik zit met een burn-out en geen kleintje. Ik trek het gewoon allemaal niet meer. Ik ben helemaal niet zo sterk. Ik moet zooo veel doen en ik krijg het allemaal niet gedaan.De psycholoog zegt het ook: ik heb een hele rugzak vol met zaken die nog niet verwerkt zijn. Als ik begin te vertellen zitten we hier volgende week nog.

Hij moest het mij niet vertellen, dat hij er slecht bij zat. Ik zag het gewoon aan hem. Ik weet wat hij op zijn bord heeft en ook voor een deel wat er in zijn rugzak zit. En hij heeft géén perspectief momenteel. Peptalk, motivatie werkt niet.

Daar had ik, toen ik op dat punt zat, ook geen oren naar. Ik heb er ook gezeten. Heel mijn wereld barst in ontelbaar stukjes uit elkaar. Hoe en wanneer ga ik dat ooit bij elkaar geraapt krijgen? En de dader, een draak met 10 koppen! Daar moet ik ook eerst nog vanaf zien te geraken!

Het punt is dat je op zo'n moment de realiteit onder ogen moet zien. De rugzak is té zwaar geworden. En ja, de recente, acute zaken hebben die doen overlopen. Maar de kern zit in de oude zooi, onderin die rugzak. Dat vult de rugzak voor 80% of soms zelfs meer. Dat zijn 8 of misschien zelfs 9 koppen van die draak.

Eventjes ontspannen, een vakantie, 2 weekjes ziekteverlof, dat doet het hem helemaal niet. Dat geeft je een buffer van 5% en die loopt zoooo weer over.

Zonder die onderste lagen, die 80% aan te pakken, blijf je overleven en ga je nooit op een punt komen dat je kan creëren.

Wat zit er onderin die rugzak?

Gevuld met ervaringen, herinneringen, emoties, lichte en mooie maar ook zware, moeilijke herinneringen en emotes.

De lichte, mooie herinneringen geven ons energie, moed, motivatie.

Maar wat doen die zware, moeilijke herinneringen en emoties met een mens?
Ze wegen op ons, ze houden ons klein, achter, beperken ons. 

Een burn-out is maar één van de vele voorbeelden wat die veel te zware rugzak met ons kan doen. Soms zijn de signalen nog veel harder en bruter, soms veel subtieler.

De kunst is niet te wachten tot die signalen té luid worden. Al wat je op tijd aanpakt kan géén last meer veroorzaken én geeft ruimte voor nieuwe groei en ontwikkeling. 

Je rugzak leegmaken betekent dat je dichter end ichter bij je eigen, authentieke zelf komt.

Hoe maak je die rugzak leeg?

Die rugzak leegmaken is gemakkelijker dan het lijkt.

In tegenstelling tot de klassieke therapievormen geloof ik dat het niet gaat over herbekijken, herkaderen, coping, cognitieve gedragstherapie, herinneren. Dat "oprakelen" heeft als risico de rugzak alleen nog maar voller te proppen.

Waar het in mijn ervaring wél over gaat is de emotie die er aan gekoppeld is en de overtuigingen die er aan gekoppeld zijn.

Hoe dit werkt en waarom dit zo is, dat zien we in de masterclass.

Human Potential coaching

Wat ga je ontdekken?


Wat zit er in die rugzak?

Een rugzak met emoties, maar wat is dat dan juist? En is het relevant om nog exact te weten wat het juist is of was?


Wat doet dat met een mens?

We kennen de uitspraak allemaal: de spreekwoordelijke rugzak. Maar wat doet dat nu met een mens? En niet alleen op het moment dat alles ontploft.


Wat is acute stress?

Wat is het verschil tussen acute en chronische stress en hoe ga je er mee om?


Hoe maak je die rugzak leeg?

Leuk om een beeld te hebben wat er in die rugzak doet en wat dat met een mens doet. Maar hoe maak je die leeg? Wat is de clue.

Jan Van Hees

Hey, Ik ben Jan Van Hees

Ondernemen, een eigen zaak beginnen is mijn grote spiegel geweest. 

Dat heeft heel veel zaken omhoog gehaald uit die rugzak en ik moest er mee dealen als ik wilde verder ontwikkelen als ondernemer.

De technieken en methodes die ik geleerd heb, werken niet alleen voor mezelf, ik heb ze ook toegevoegd aan mijn toolbox als personal coach.

Van symptoom tot oorzaak. Op elk niveau zit er wel een oplossing. Het hangt er maar vanaf waar jij het beste op reageert. De rest kunnen we er bij aan hangen, als wagonnetjes aan een locomotief.

De kern, de samenvatting van al mijn inzichten, die deel ik graag met jou in deze Masterclass.

Praktische informatie

  • Deze masterclass is GRATIS
  • Dinsdag 12/3/2024 20:00u
  • Online via Zoom
  • Tijd en ruimte voor vragen
  • Replay beschikbaar! Schrijf je ook in om de replay te verkrijgen

Inschrijven voor de MasterClass

>